geld lenen kost geld

Maandlasten

Wanneer u een lening afsluit, zult u te maken krijgen met extra maandlasten. De maandlasten worden in de meeste gevallen gevuld door een deel waarmee u uw leenschuld aflost en een ander deel waarmee u de rentevergoeding vergoedt die u schuldig bent aan de kredietverstrekker.

In sommige gevallen bestaat de maandlast slechts uit het vergoeden van de rente die u schuldig bent. Dit gebeurt wanneer u een aflossingsvrije lening afsluit. In zo'n situatie lost u tijdelijk helemaal niets af op uw lening en vergoedt u dus alleen de rente over het openstaande saldo.

Rente
Een lage rente biedt meer voordelen dan veel mensen zich realiseren. Immers, hoe lager de rente die u moet vergoeden, hoe meer u zou kunnen aflossen op uw schuld, terwijl u gewoon dezelfde maandlasten betaalt. Het kan dan ook enorm lonen om verschillende offertes aan te vragen om vervolgens het beste aanbod te kiezen.

Looptijd
De looptijd die u kiest voor uw lening heeft een flinke invloed op de maandlasten die u moet betalen. Het is echter geen verstandig idee om voor de langste looptijd te kiezen enkel omdat uw maandlasten dan lager uitvallen. Hoe sneller u uw lening of krediet aflost, hoe goedkoper u uiteindelijk leent.


Terug naar het overzicht