geld lenen kost geld

Nominale rente

Gaat u geld lenen dan zal u de kredietverstrekker een vergoeding moeten betalen die we de rente noemen. Kredietverstrekkers kunnen de rente voor een lening of krediet middels twee verschillende manieren aanduiden, namelijk de effectieve rente en de nominale rente.

Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om van te voren te weten wat de verschillen zijn tussen de effectieve- en nominale rente. Het verschil tussen deze rentes is gelukkig simpel uit te leggen en kan u heel wat verwarring besparen.

Nominale rente & effectieve rente
De nominale rente wordt gevonden in de online rente overzichten en op de website van een kredietverstrekker. Deze rente laat zien wat u op maand- of jaarbasis moet betalen voor de lening zelf. In de praktijk brengt de kredietverstrekker zelf ook vaak kosten in rekening, die worden genegeerd door de nominale rente.

De effectieve rente toont de totale kosten van de lening op jaarbasis precies aan. Hierdoor valt de effectieve rente doorgaans hoger uit dan de nominale rente. Hoewel het aantrekkelijker kan lijken om u blind te staren op de nominale rente, bent u verstandiger bezig door naar de effectieve rente te kijken. U vindt de effectieve rente altijd terug in de offerte.


Terug naar het overzicht