geld lenen kost geld

Consumptieve lening

Met een consumptieve lening of consumptief krediet worden leningen en kredieten bedoeld die voor consumptieve doelen benut kunnen worden. Dit in tegenstelling tot hypothecaire leningen, hoewel sommige hypotheken ook als consumptieve lening gebruikt kunnen worden.

Naast consumptief krediet bestaat er ook hypothecair krediet. Sommige van deze kredieten kunnen als consumptieve lening gebruikt worden. Dit kan wanneer het hypothecaire krediet niet verplicht gebruikt hoeft te worden ter investering in uw woning. De rente is dan niet aftrekbaar.

Voorbeeld van een consumptieve lening
De persoonlijke lening is de bekendste consumptieve lening van Nederland. Voor consumptieve leningen kunnen er veel voorbeelden genoemd worden. De autolening is waarschijnlijk een van de grootste consumptieve leningen die er bestaat.

Voor consumptief krediet is het doorlopend krediet de koploper betreft populariteit. Doorlopend krediet is minder geschikt voor eenmalige financieringen zoals die van een auto. Wel zijn deze kredieten heel geschikt om simpelweg geld achter de hand te houden.


Terug naar het overzicht