geld lenen kost geld

Rente

Rente speelt een belangrijke rol bij sparen en geld lenen. De rente toont aan hoeveel een spaarder ontvangt en hoeveel een kredietnemer moet betalen voor een lening. Rente kent verschillende vormen en maten.

Het is voor u belangrijk om het verschil te weten tussen de nominale rente en de effectieve rente, voordat u geld leent. Naast deze twee rentesoorten is het ook goed om te weten of u met een vaste of variabele rente te maken hebt.

Vaste rente & variabele rente
Bij geld lenen kunt u te maken krijgen met twee verschillende rentes: de vaste rente en de variabele rente. Een vaste rente is normaal voor aflopend krediet (bv. een persoonlijke lening) die op alle vlakken veel zekerheid biedt, dus ook de rente. Rente persoonlijke lening bekijken.

Doorlopend krediet (bv. doorlopend krediet, rente krediet, WOZ krediet) is juist weer een vorm van geld lenen die erg flexibel is. In dit geval is er sprake van een variabele rente en flexibele maandlasten. Een doorlopend krediet biedt minder zekerheid maar meer vrijheid in opname en aflossing. Rente doorlopend krediet bekijken.


Terug naar het overzicht