geld lenen kost geld

Looptijd

Over de looptijd van een lening of krediet moet goed nagedacht worden. De looptijd toont aan hoe lang u aan een geldlening vast zal zitten. Houdt er altijd rekening mee dat de looptijd overeen moet komen met het product dat u financiert.

Een verstandige looptijd is heel belangrijk bij geld lenen. Wilt u bijvoorbeeld een auto financieren, probeer dan de looptijd van de lening korter te houden dan de (economische) levensduur van de auto, zodat u niet meer hoeft af te lossen op de lening terwijl de auto al onbruikbaar is geworden.

Vaste looptijd & theoretische looptijd
Bij geld lenen bestaan er twee looptijden: een vaste looptijd en een theoretische looptijd. De vaste looptijd komt voor bij aflopend krediet (bv. een persoonlijke lening), waar ook de rente en maandlasten vaststaan gedurende de looptijd.

Een theoretische looptijd wordt gebruikt in combinatie met doorlopend krediet (bv. doorlopend krediet, WOZ krediet en rente krediet). De looptijd is theoretisch omdat het krediet zelf flexibel is. U mag vervroegd aflossen en opnieuw opnemen van de kredietlimiet, wat invloed heeft op de looptijd.


Terug naar het overzicht