geld lenen kost geld

Theoretische looptijd

Een theoretische looptijd is een looptijd die van te voren niet met absolute zekerheid kan worden bepaald. In de meeste gevallen wordt er bij geld lenen een theoretische looptijd gebruikt.

De flexibele kredieten op de kredietmarkt bieden speciale mogelijkheden en vrijheden die invloed hebben op de looptijd van de lening. Zo mag u boetevrij aflossen en krediet opnieuw opnemen nadat u het hebt afgelost. Tevens is de rente variabel. Al deze factoren maken voor een theoretische looptijd.

Geld lenen met een theoretische looptijd
Een theoretische looptijd wordt, met enkele uitzonderingen, alleen gebruikt bij doorlopend krediet. Hieronder vallen tevens het rente krediet, het spaarkrediet, het WOZ krediet, het plus krediet en hypothecair krediet zoals een 2e hypotheek. Al deze kredieten zijn flexibel en kennen daarom een theoretische looptijd.

Geld leningen die een vaste looptijd kennen, kunnen alles behalve flexibel genoemd worden. Hiermee bedoelen we aflopend krediet - krediet dat in vaste stappen afloopt. Het grootste voorbeeld van een lening met een vaste looptijd is de persoonlijke lening. De looptijd, opname, rente en maandlasten worden van te voren bepaald.


Terug naar het overzicht