geld lenen kost geld

Koppelverkoop

We spreken over koppelverkoop wanneer een kredietverstrekker of aanbieder een geld lening verstrekt onder de voorwaarde dat er een bepaald ander product bij afgesloten wordt. De lening wordt het 'koppelende product' genoemd en het product dat daar aan vastzit noemen we het 'gekoppelde product'.

Koppelverkoop is verboden op het gebied van consumentenkrediet. Een hypothecair of consumptief krediet mag niet samengaan met de plicht om daar een bepaald ander product bij af te nemen. Meestal werden verzekeringen die als kredietbeschermers werkten, aan een lening gekoppeld.

Koppelverkoop en rechten
De Wet op het consumentenkrediet (Wck) verbiedt kredietverstrekkers het verplichten van een bepaalde verzekering of ander product bij het aangaan van een geld lening. De consument moet altijd de vrijheid hebben om zelf een product te mogen kiezen, ook al is dit product van een andere aanbieder.

Eén van de hoofdredenen waarom koppelverkoop verboden is, is om er voor te zorgen dat ondernemingen met een groot marktaandeel (kleinere) concurrenten van de markt laten verdwijnen door het verplichten van hun eigen producten aan klanten. Voor een gezonde marktwerking is het belangrijk dat koppelverkoop niet plaatsvindt.


Terug naar het overzicht