geld lenen kost geld

Vervroegd aflossen

De term zegt het al helemaal: vervroegd aflossen betekent dat u een lening (deels) vervroegd aflost. Het is echter goed te weten wanneer dit wel en niet mag en op welke punten u eventueel moet letten als u vervroegd een aflossing wilt doen op uw lening.

Vervroegd en boetevrij aflossen is een aantrekkelijk onderdeel van doorlopend krediet. Met een doorlopend krediet bent u vrij in de keuze of u uw lening of een deel daarvan vervroegd aflost - zonder extra kosten. Dit voegt een hoop toe aan de flexibiliteit van de verschillende doorlopende kredieten.

Gratis vervroegd aflossen of niet?
De vraag of u boetevrij vervroegd mag aflossen is afhankelijk van een aantal punten. De leenvorm zelf speelt een enorme rol. Bij een doorlopend krediet is vervroegd aflossen namelijk altijd toegestaan, terwijl er bij een persoonlijke lening vaak een onaantrekkelijke boeterente moet worden betaalt.

Naast de leenvorm kunnen ook de voorwaarden die de kredietverstrekker aan de lening stelt een invloed hebben op de kosten van vervroegd aflossen. Zelfs bij een persoonlijke lening is het mogelijk om een vervroegde aflossing te doen. Het aantal kredietverstrekkers dat dit mogelijk maakt is vooralsnog beperkt.


Terug naar het overzicht