geld lenen kost geld

Afbetaling

Onder afbetaling verstaan we de (ver)koop van een product waarbij de koper direct krijgt wat hij koopt. De verkoper van het product zal in termijnen afbetaald worden. Dit wordt ook wel koop op afbetaling of een lening op afbetaling genoemd.

Kopen op afbetaling is gemiddeld iets duurder dan rechtstreeks betalen voor een product. Dit komt doordat er rente en vaak ook administratiekosten bovenop de prijs van het product komen. Hierdoor is het meestal verstandiger om bijvoorbeeld spaargeld te gebruiken.

Voorbeelden van koop op afbetaling
Kopen op afbetaling is praktisch overal mogelijk. U ziet het vooral veel in elektronica-zaken en meubel-ketens. Bij dergelijke bedrijven kunt u tijdelijk een lening aangaan zodat u direct die nieuwe televisie, computer of bank mee naar huis kunt nemen. De lening dient vervolgens in een vast aantal termijnbetalingen worden afbetaald, omdat er bij koop op afbetaling meestal een persoonlijke lening wordt aangeboden.

In de meeste gevallen zijn de rentetarieven die u voor een lening op afbetaling moet betalen net wat hoger dan als u zou lenen bij een andere kredietverstrekker.


Terug naar het overzicht