geld lenen kost geld

Koop op afbetaling

In Nederland betekent koop op afbetaling een koopovereenkomst waar de koper het product in termijnen afbetaalt, maar wel gelijk de eigenaar is. Huurkoop valt daarom niet onder koop op afbetaling, omdat de koper daar pas na de laatste betaling de nieuwe eigenaar is.

Mocht de koper het geld zelf niet voor handen hebben om een product op afbetaling te kopen dan zijn hier meestal twee oplossingen voor. De koper kan een leverancierskrediet afsluiten bij de verkoper maar kan ook een lening afsluiten bij een normale kredietverstrekker. Voor koop op afbetaling zal altijd een rente betaalt moeten worden.

Voordelen & nadelen koop op afbetaling
De voordelen van koop op afbetaling zijn gelijk duidelijk: u kan bijvoorbeeld gelijk een nieuwe auto, televisie, computer of bankstel mee naar huis nemen hoewel u daar de financiële middelen niet voor hebt op dat moment. Dit grote voordeel is voor veel consumenten redenen genoeg om gelijk aan koop op afbetaling te beginnen.

De nadelen van koop op afbetaling vallen wat minder op. Vaak wordt namelijk de indruk gewekt dat er geen rente betaalt hoeft te worden. Echter zijn de rentekosten dan al in het product zelf verwerkt. Vergeleken met een persoonlijke lening is koop op afbetaling relatief duur.


Terug naar het overzicht