geld lenen kost geld

Executiewaarde

Aan de hand van de executiewaarde wordt vastgesteld hoeveel geld een woning bij gedwongen verkoop zal opbrengen. Om de executiewaarde van een onderpand vast te stellen is er een taxatie nodig. Hoe de executiewaarde wordt berekent ligt o.a. aan de leeftijd van de woning.

De leeftijd van een onroerend goed speelt een rol bij de bepaling van de executiewaarde. Doorgaans wordt er voor bestaande huizen tussen de 80 en 85 procent van de geschatte prijs aangehouden. Voor nieuwbouw geldt meestal een percentage van 90 procent van de geschatte prijs die de woning bij normale verkoop zou opbrengen.

Maximale hypotheek
Om de maximale hoogte van een hypotheek te bepalen wordt er naar de executiewaarde gekeken. Voor de meeste hypotheekaanvragers zal een hypotheeksom onder de executiewaarde voldoen. Echter heeft een deel van de aanvragers interesse in een zogenoemde tophypotheek; een hypotheek die hoger uitvalt dan de executiewaarde van de woning.

De afgelopen jaren is er veel commotie ontstaan rondom de tophypotheek. Hiermee mocht tot 125% van de executiewaarde geleend worden middels een hypotheek. Toezichthouder AFM heeft uit alle macht geprobeerd dit percentage te verlagen, en met succes; per 1 augustus 2011 mag er niet meer dan 110% van de executiewaarde geleend worden.


Terug naar het overzicht