geld lenen kost geld

Inkomenstoetsing

Inkomenstoetsing is voornamelijk een hypothecair begrip. De inkomenstoetsing houdt in dat de hypotheekverstrekker om een werkgeversverklaring en een recent loonstrookje vraagt om te toetsen welke maandelijkse hypotheeklasten verantwoord zijn voor uw financiële situatie.

Om voor een hypotheek in aanmerking te komen moet uw inkomen aan een aantal eisen voldoen. De maximale hypotheek wordt voor het grootste deel gebaseerd op het inkomen van de hypotheekaanvrager(s). Een inkomenstoetsing houdt rekening met vaste inkomsten, flexibele inkomsten, provisiewerk, overwerk en de rest van uw inkomsten.

Waardering inkomsten
Een inkomenstoetsing waardeert de vormen van inkomsten wel degelijk verschillend. Aan een flexinkomen kan weinig waarde gehecht worden omdat het te weinig zekerheid biedt. Provisie en overwerk worden ook slechts in bepaalde situaties tot een maximaal percentage van het vaste inkomen gewaardeerd. Om deze flexinkomens mee te laten tellen in de inkomenstoets, moeten zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Inkomenstoetsingen hechten doorgaans geen waarde aan uitkeringen en alimentatie die de consument ontvangt. Ontvangt u een 13e maand van uw werkgever, dan wordt deze wel in de toetsing meegenomen.


Terug naar het overzicht