geld lenen kost geld

Kredietwaardigheid

Kredietverstrekkers zullen, voordat zij u geld lenen, eerst uw kredietwaardigheid testen. Aan de hand van uw kredietwaardigheid zal bepaalt worden of u een groot of klein risico vormt. De rente die u voor een lening betaalt is deels afhankelijk van uw kredietwaardigheid.

Onderdeel van het testen van de kredietwaardigheid van de klant is een toetsing bij het BKR. Door uw gegevens op te vragen bij het BKR kan de kredietverstrekker inschatten of u uw rekeningen altijd netjes betaalt of juist niet.

Risicoprofiel
Het risicoprofiel en de kredietwaardigheid komen in principe op hetzelfde neer. Het is voor de kredietverstrekker of bank belangrijk om te weten of zij geld uitleent aan een geschikte klant. Een lening moet altijd verantwoord verstrekt worden, maar moet ook netjes afgelost worden.

Consumenten die geld willen lenen maar slecht scoren in hun risicoprofiel en kredietwaardigheid, kunnen meestal wel een lening afsluiten, maar moeten dan wel genoegen nemen met het betalen van een hogere rentevergoeding over het geleende bedrag. Een goede score betekent doorgaans een lagere rente.


Terug naar het overzicht