geld lenen kost geld

Aflossing

Voor de meeste leningen maakt de aflossing deel uit van de maandlasten, met uitzondering van de aflossingsvrije lening. U lost maandelijks een vast of variabel deel van de openstaande schuld af. Dit is afhankelijk van de leenvorm en de voorwaarden die de kredietverstrekker heeft opgesteld voor de lening.

De vorm van aflossing is in veel gevallen afhankelijk van de leenvorm zelf. Echter kunnen kredietverstrekkers aangepaste voorwaarden hanteren waardoor aflossingsvormen en leenvormen gemixt worden.

Vaste aflossing
Sommige leningen kennen een vaste aflossing. Het grootste voorbeeld hiervan is de persoonlijke lening. Met een lening met een vaste aflossing geniet u van maximale zekerheid. U weet precies hoeveel de lening u zal kosten om dat de rente en looptijd van de lening vaststaan. Uw maandlasten zijn ook elke maand gelijk.

Flexibele aflossing
Er bestaan ook kredieten met een flexibele aflossing. Hoewel u maandelijks wel een afgesproken percentage van de kredietlimiet aflost, hebt u altijd het recht om vervroegd af te lossen. Hierdoor brengen deze kredieten, met het doorlopend krediet als grootste voorbeeld, onzekerheden met zich mee over de looptijd van het krediet. U betaalt in dit geval ook een variabele rente.

Lenen zonder aflossing
U kunt er ook voor kiezen om te lenen zonder aflossing. Dit kan met de aflossingsvrije lening die ook wel het rente krediet genoemd wordt. In dit geval bestaan uw maandlasten uit rentevergoedingen en is er geen sprake van een werkelijke aflossing.


Terug naar het overzicht